כללי בטיחות בנהיגה ברכב מסחרי

אנשים רבים מבקשים לנהוג ברכב מסחרי, אם כי הם צרכים להסיע כמות גדולה של אנשים ואם כי הם מבקשים להעביר ציוד, אך בין אם הצורך כזה או אחר, תמיד חובה להקפיד על כללי הבטיחות, ובוודאי מי שחסר ניסיון. אי לכך ההמלצה הראשונה נוגעת לכל מי שהרכב חדש עבורו. במה מדובר? בהיכרות ראשונית. לפני שלוחצים על הגז, יש לבחון כיצד מעבירים הילוכים, היכן האורות ממוקמים, כיצד מאטים, מהיכן מפעילים את המגבים וכדומה. כמו כן, כיוון שהרכב די גדול, הרבה פעמים שדה הראייה בעיתי (ולו בשל המטען הנוסף) ועל כן חשוב ביותר לוודא שהמראות מכוונות כראוי.

בין סיבוב לבלימה

לצד העובדה שרכב מסחרי יותר כבד מרכב רגיל, גם יש לקחת בחשבון שרכב מסחרי נושא הרבה פעמים מטען, משמע המשקל העודף משפיע על אופן השליטה, על מהירות התגובה של הבלימה ועל יציבות הרכב בעת לקיחת סיבוב. אי לכך צריך להתרגל לרכב כאשר הוא עמוס, ועד אז להאט לפני סיבובים ולהתחיל לבלום מעט לפני הזמן שרגילים, עובדה שמובילה לטיפ הבא: בעת השכרת רכב מסחרי אין למהר לעלות על הכביש המהיר, אלא ראשית מוטב לצאת לנסיעת התרגלות (בקצב איטי ובמקום יחסית שומם).

בין חניה לשתייה

מי שחסר ניסיון, מהר מאוד יגלה שחניה עם רכב מסחרי אינה דומה לחניה עם רכב רגיל. מדוע? ראשית כי במקרה זה המראה האחורית פחות רלוונטית ועל כן יש להיעזר במראות הצד, כאשר לא פעם יש להוציא את הראש מהחלון. בנוסף, החניה יותר קשה בשל נתוני הרכב – הוא יותר ארוך ורחב, כך שהתמרון צריך להיות הרבה יותר מדויק. מה מבחינת שתייה? ובכן אם "מנת השתייה" (האלכוהולית) של נהג רגיל עומדת על 50 מיליגרם, הרי כשמדובר ברכב מסחרי (מעבר ל3,500 ק"ג), מנת השתייה המותרת קטנה – עומדת על 10 מיליגרם.

כמה מותר להעמיס?

רבים מהאנשים טועים לחשוב שאם נמצא ברשותם רכב מסחרי הם יכולים להעמיס בו ללא התחשבות, ועל כן חשוב להכיר את חוקי הבטיחות שנוגעים להעמסת רכב מסחרי. במה דברים אמורים? ראשית יש לבחון מה כתוב בספר ההוראות של הרכב, הן מבחינת משקל מקסימלי שמותר להעמיס בתוך הרכב והן מבחינת משקל מקסימלי שמותר להעמיס על הרכב, כאשר בין היתר יש לבחון לחץ בצמיגים ועד לאיזה גובה המטען יכול לחרוג מחוץ לרכב. מה עוד? אין לאפשר למטען גישה לחגורות הבטיחות, יש לוודא שקיים גגון מותאם צורך וראוי לוודא שהמטען אינו חוסם את שדה הראייה. מדוע כל זה חשוב? בטיחות – על מנת לשמור על הרכב ולמנוע תעופה לא מבוקרת של מטען בעת עצירה בהולה.

גרירה

רוב הרכבים המסחריים מגיעים עם וו גרירה. פה ראוי לדעת שרק בעלי רישיון B זכאים לחבר לרכב גורר (עד 1500 ק"ג), ואם אכן בוחרים לנצל אופציה זו, צריך לשים לב בעת פנייה וסיבוב – הרבה יותר מאתגר. עוד נציין שעל רכב מסחרי גדול רשאים לנהוג רק בעלי רישיון ג' וב' (בהנחה והרישיון הוצא בשנים שקדמו ל2007), ועל כן כה חשוב לבחון כיצד מוגדר כל רכב.

נהיגה מושכלת

שנסכם? נהיגה ברכב מסחרי מצריכה ניסיון, ומי שהסיטואציה חדשה עבורו, מראש צריך להתייחס למגבלת ראייה, פנייה ולקושי בעת החנייה, כאשר אם הרכב שכור, יש לוודא מראש מה, כמה ואיך ניתן להעביר בו, ולו על מנת לשמור על מצב הרכב ולהימנע מקנסות מיותרים.

כתיבת תגובה

Scroll to Top