בכול הנוגע לתאונות דרכים, יש לדעת כיצד לפעול, גם אם באותו הרגע מבולבלים ומפוחדים. מכאן שאם מראש מבקשים לנהוג באחריות, רצוי להכיר מהו הנוהל המתבקש ישר לאחר התאונה. לקרוא, לשמור ולקוות שלא תזדקקו לכך. שנתחיל?
תאונה ללא נפגעים
נתחיל עם תאונה ללא נפגעים – תאונה בה אף אחד לא נפגע באופן פיזי. כאשר זה המקרה אין צורך להזעיק את המשטרה, אלא אם כן הנהג הנוסף אינו משתף פעולה בעת החלפת הפרטים, או לחלופין התאונה כללה עבירת תנועה. עם זאת, אם התאונה כוללת נפגעים חייגו באופן מידי למוקד 101 ולמוקד 100. בנקודה זו תנסו להישאר כמה שיותר מפוקסים ולמסור כמה שיותר מידע מנחה עבור הגעה וקבלת הנחיות רפואיות. מבקשים להעמיק בנושא? מידע נוסף באתר LawTip.
ראשית זהירות
עוד מבחינת התנהגות מצילת חיים, נציין שאם יש פצועים, מוטב לא להזיזם (אם הדבר אינו הכרחי), אלא רצוי לחכות לכוח מד"א. בנוסף, הזהירו את שאר הנהגים באמצעות הנחה של משולשים זוהרים ואף להדליק את אורות האזהרה של הרכב, אך ראשית עטו את האפוד הזוהר. לאחר שמזהירים את כולם עמדו במקום כמה שיותר בטוח – כמה שיותר מאחורי השוליים.
שלב התיעוד
ציינו מעורבות של משטרה ועל כן נרחיב שאם מזמינים אותה, אין להזיז את כלי הרכב, אלא אם כן המיקום מסכן חיים. כיצד עוד ניתן לסייע בהליך התחקיר המשטרתי? עד שהמשטרה מגיעה מומלץ לכתוב לעצמכם את השתלשלות האירוע כפי שאתם זוכרים ואם מתאפשר, גם לצלם תמונות של זירת התאונה, ולו על מנת לסייע לביטוח לפעול כהלכה.
החלפת פרטים
ידוע שכאשר עוברים תאונה יש להחליף פרטים. פה נציין שאין לחשוש להעניק את הפרטים שלכם ואף אין זה הזמן לחפש אחר אשמים, או להרים טונים. בשלב זה היו נטו עניינים. תבקשו מהצד השני לראות שלושה מסמכים: ת"ז, רישיון רכב ותעודת ביטוח של הרכב, ומנקודה זו התחילו למלא את הפרטים הבאים: שם מלא של הנהג, כתובת מגורים, מספר ת"ז, מספר הרכב, סוג הרכב, חברת הביטוח, שם המבוטח כפי שמופיע בפוליסה, מספר פוליסה ומספר נייד. מה עוד? תבקשו פרטי התקשרות של עדים במקום ותציינו אצלכם את פרטי המיקום – כגון מספר כביש, שם הצומת, כיוון נסיעה, תאריך, שעה וכדומה.
בדיקה חוזרת
באופן כללי אם מדובר בתאונה שרק כוללת נזק לרכוש, דווחו למשטרה וקבלו ממנה אישור דיווח. לאחר שנגמר שלב הבירוקרטיה, תבחנו מה מצב הרכב, אך ראשית תחזרו ולבדוק כיצד אתם וכל מי שהיה עמכם ברכב מרגיש, כי לעיתים לוקח זמן לרמת האדרנלין לדעוך, כך שלא בהכרח שמים לב שהגוף פגוע. בכל מקרה אין למהר לעלות על ההגה לפני שיושבים בצד חצי שעה ונרגעים. בזמן הזה ניתן ליצור קשר עם סוכן הביטוח ולאפשר לו להנחות אל עבר השלב הבא.
עשה ואל תעשה
לאחר שטיפלנו במגוון הצעדים הקריטיים, נעבור להתמקד במגוון דגשים נוספים. כך למשל אם עוברים הליך רפואי יש לשמור את סך הקבלות. אם הרכב פגוע, יש להפעיל את הביטוח ולהזמין גרר, וכשיוצאים מהרכב קחו עמכם מכשיר נייד, ארנק וכלי כתיבה. מה אין לעשות? אין למהר לחתום על שום הצהרה שהצד השני מנסה למשוך אותכם לחתום עליה, היא עשויה לגרור הודאה באשמה שכלל אינה רצויה. בנוסף אין למהר להעביר את הרכב למוסך הסדר מטעם חברת הביטוח, וזאת כי מוסך שכזה רואה לנגד עיניו רק את האינטרסים של חברת הביטוח. סעו בבטחה!