המשימה הראשית – להפחית את כמות תאונות הדרכים בישראל
האם ניתן לערער על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים?
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף השייך למשרד הבריאות ואשר משימתו הראשית היא להפחית את כמות תאונות הדרכים בכבישי ישראל באמצעות שלילת רישיון של נהגים אשר, לכאורה, אינם כשירים לנהיגה בגלל נסיבות שונות.
מדובר על מבקשי רישיון נהיגה לרכב ציבורי או רכב משא כבד, על עברייני תנועה מועדים שסיימו ריצוי פסילת או שלילת רישיון, נהגים שהיו מעורבים בתאונות דרכים ודווח עליהם על ידי המשטרה, נהגים שנפסלו על ידי בתי משפט, משתמשי סמים ואלכוהול מועדים, מבקשי רישיון בעלי בעיות רפואיות.
נהגים אשר רופאם דיווח כי מחלתם עלולה לפגוע בהם ובמשתמשי דרך אחרים, נהגים קשישים אשר זקוקים לבדיקה עקב גילם המופלג, וכן, נכי משרד ביטחון ונכי ביטוח לאומי מוכרים. הגורמים המפנים נהגים אלו הם משרד הרישוי, המשטרה, בתי משפט, הביטוח הלאומי וגורמים מוסמכים במשרד הביטחון או בצה"ל.
כל נהג רשאי להיעזר בעורך דין תעבורה מנוסה
הוועדה היושבת במרב"ד מורכבת משלושה רופאים. היא רשאית לבצע בדיקות רפואיות מטעמה. הן מתבצעות במכון עצמו, אבל, בהחלט, יכול להיות מצב בו מתבקש הנהג לבצע בדיקות חיצוניות במוסדות רפואיים אשר נקבעים לו על ידיה.
הוא חייב לבצע את כל הבדיקות הנדרשות. לנהג עומדת הזכות להציג את כל המסמכים הרלוונטיים, הרפואיים והאחרים הנוגעים לנסיבות המקרה. הוועדה בודקת את כל החומר המוצג לפניה, קובעת החלטה והמלצתה מועברת לרשות הרישוי להמשך טיפול.
כל נהג שמבקש זימון לוועדה יכול להיעזר בעורך דין תעבורה מנוסה, וכדאי שישכור אותו במיידית. הוא יוכל ללוות אותו כבר בשלב זה ובעת שיכול למנוע ממנו לעשות טעויות קריטיות שיהיה קשה מאוד לתקנן מאוחר יותר. הוא ידריך אותו איך להתנהל מול הוועדה. צריך לומר, כי יש מקרים בהם ניתנות המלצות שגויות שאינן משקפות את המציאות, ובכל מקרה, הן חייבות להיות מנומקות. בנוסף, הוועדה חייבת לאפשר לנהג להתגונן.
ניתן לערער בוועדת ערר ומומלץ להמשיך עם אותו עורך דין תעבורה
במקרים רבים בהם החלטות הוועדה פוגעות בנהגים הנבדקים, ניתן לערער עליהם בוועדת ערר שממוקמת בתל השומר, וכאן ממש מומלץ להמשיך ולהיעזר באותו עורך דין תעבורה או באחר.
הוא יקבל לידיו את החומר הרלוונטי מהמכון הרפואי לבטיחות בדרכים (שחייב לספקו תחת הבטחת חיסיון של המקבל) וילמד את החלטת הוועדה. הוא מכיר את דרך התנהלותה, יכול לטעון נגד החלטותיה ובמקרים רבים, לבטל החלטה קודמת או להקל באחרת מחמירה מדי.
ניתן לערער תוך 30 יום ועורך הדין יכול להכין את הערעור בפרק זמן זה ובלבד שיקבל את כל המסמכים והנתונים הנוספים מהלקוח עצמו. במקרים רבים, הוא יביא חוות דעת רפואית מנוגדת לזאת שניתנה על ידי רופאי היחידה שקבעה את ההחלטה. הוא יוכל לטעון שההחלטה נתנה עקב שיקול מוטעה או עקב אי דיון מעמיק.
שלילת רישיון – משמעות קשה לנהגים רבים
פסילת רישיון על ידי בית המשפט נובעת, לרוב, מסיבות רפואיות כגון:
- תפקודי לב
- פסיכיאטריה
- שמיעה
- אירוע מוחי ועוד
אלו מקרים רפואיים שהאבחון לגביהם הוא לא תמיד חד משמעי, כך, שיש מצבים בהם מומחה רפואי אחד נותן חוות דעת שונה מחברו. עורכי דין מומחי תעבורה יכולים לנצל מצב זה לטובת לקוחם.
לשלילת רישיון על ידי רשות הרישוי בהמלצת המרב"ד יש משמעות קשה לנהגים רבים. במקרים רבים, הם תלויים ברישיון לפרנסה, איכות החיים שלהם נפגעת, הם אינם ניידים דיים והדבר פוגע בהם וגורם להידרדרות במצבם הנפשי.
משום כך, ובמקרים בהם משוכנע הנהג כי נגרם לו עוול הוא זכאי ואף חייב לנסות לשנות את ההחלטות שהתקבלו לגביו. במקרים אלו, יכול לסייע עורך דין תעבורה וההשקעה הכספית בשירותיו תטיב, בסופו של דבר, עם הנהג, ובני משפחתו הקרובים.