בדיקת ינשוף – עד כמה היא אמינה?

מספר בדיקות קבועות בחוק

בדיקת ינשוף – עד כמה היא אמינה?

נהיגה בשכרות היא אחת מעבירות התנועה החמורות ביותר הקיימות, ומשום כך, הרשויות מתייחסים אליה ברצינות רבה.

משטרת ישראל היא האוכפת את החוק על עבירות תנועה שונות, ובכלל זה, על נהיגה תחת השפעת אלכוהול. יש מספר בדיקות הקבועות בחוק אותם יכול שוטר לבצע בעת חשד לנהיגה בשכרות. אחת מהן היא בדיקת ינשוף.

בעת בדיקת ינשוף, הנהג החשוד נדרש לנשוף לתוך פיית המכשיר שתי נשיפות עוקבות בהפרש של דקה. במידה ויש בעיה עם  הנשיפות, או הנשיפות אינן מספיקות יודיע על כך המכשיר ואז יידרש הנהג לשתי נשיפות נוספות. הנשיפות עוברות דרך הגלאי האופטי והכימי שקיים במכשיר ותוצאות ריכוז האלכוהול באוויר מופיעות.

לפני הבדיקה הנהג חייב לנוח 15 דקות  ובמהלכן הוא לא אמור לשתות, לעשן או להקיא. בנוסף, המכשיר אמור להיות מכויל כל 24 שעות כדי שהתוצאה תהיה קבילה בבית המשפט, טרם הבדיקה מחוממים כל חלקי המכשיר אשר באים במגע עם האוויר הנשוף כדי למנוע עיבוי, והבדיקה עצמה אמורה להיעשות במקום נטול עשן ונטול אדי אלכוהול.

אם יתברר כי אחד מהאלמנטים  הללו לא התקיים או שהבדיקה נעשתה בצורה לא תקינה הרי שניתן לערער על אמינותה והתוצאה תהיה זיכוי הנאשם מכל אשמה.

פסילה מנהלית בהתאם לחומרת העבירה

במידה ויימצא ריכוז אלכוהול גבוה מן המותר אזי יוגש דו"ח לנהג, ובנוסף, יקבל קנס וזימון להישפט או שניהם גם יחד.

קצין משטרה מוסמך לפסול תחת שימוע או  באופן אוטומטי את רישיון  הנהיגה של הנהג לתקופה שבין 30 עד 90 יום. הפסילה היא מנהלית ניתנת בהתאם לחומרת העבירה.

כאשר מדובר בעבירת נהיגה בשכרות שלא גרמה לתאונת דרכים או לנזק הפסילה, לרוב, תהיה לחודש ימים בלבד. מטרת הפסילה היא למנוע מנהג המסוכן לחזור לכביש ולסכן את משתמשי הדרך, וזאת, עד שתתברר אשמתו בבית המשפט.

ניתן לערער על החלטת קצין  המשטרה באמצעות הגשת בקשה לביטול הפסילה בבית משפט לתעבורה. השופט יבחן  בערעור את מידת מסוכנתו של הנאשם אבל לא אשמתו. החלטתו בנוגע למידת המסוכנות מתבססת, בין היתר, על קיומן של ראיות לכאורה לכך שאומנם נהג בשכרות.

כאן נשאלת השאלה אם מכשיר הינשוף אמין, ואם כן, האם הבדיקה אמינה?

ככלל, מכשיר הינשוף נחשב ליעיל ואמין מצד אחד אבל, מאידך, ניתן, במקרים רבים, לערער על אמינות הבדיקה. כך, שלא כל בדיקת ינשוף שהוכחה כחיובית תוביל בהכרח להרשעת הנהג
את הבדיקה יש לעשות בתנאים מיוחדים כפי שתואר לעיל.

מומלץ לא לסרב לבדיקת הינשוף ולהסתייע בעורך דין תעבורה

בית המשפט יכול לבטל, אם כן, את הפסילה המנהלית אשר נקבעה לנהג בשל נסיבות העניין הללו ולהחלטה זאת יש משמעות בדיון המאוחר יותר שנקבע לצורך ברור נסיבות הדו"ח.

בדיקה נוספת חשובה לנהג החשוד בנהיגה בשכרות היא, כאמור, בדיקת מאפיינים. מדובר על טופס שממלא השוטר ובו הוא רושם תוצאות של מספר בדיקות:

  • עמידה – יציבה או לא
  • הושטת האצבע ונגיעה באף
  • הליכה בקו ישר
  • התרשמות השוטר מצורת  לבוש, דיבור והתנהגות ועוד

מומלץ לא לסרב לבדיקת ינשוף מאחר וסירוב יכול פגוע בנהג. לעומת זאת, ניתן לסרב לבדיקת ינשוף, המאפיינים והסירוב לא ייזקף לחובתו במשפט.

העונש על נהיגה בשכרות יכול להיות עד שנתיים ימים בצירוף קנסות ועונשים נוספים בהתאם לחומרת העבירה. מומלץ מאוד להסתייע בעורך דין תעבורה במקרים של אישום בנהיגה בשכרות. הוא יסייע לנהג הנאשם בהתנהלותו מול  המשטרה ובית המשפט, יכול להגן עליו, לערער על החלטות, לבטל עונשים או לפחות להמתיק אותם לנסבלים יותר.

Scroll to Top